Ferskingtur på Hardangervidda vest, en uforglemmelig opplevelse

30. august kl. 09:00
1. september kl. 21:00
Fellestur, Fottur, Hardangervidda, Turkatalog2019

Sommer i fjellet med hyggelig selskap og kanskje er multene modne?

På denne turen vil du oppleve vestsiden av Hardangervidda med sin dramatiske natur kombinert med hyggelig selskap og god mat på betjente hytter. Vi kan love deg mektige inntrykk fra du tar deg opp de bratte fjellsidene fra Øvre Eidfjord til Hjølmoberget og Vivelid, og hele veien ned igjen fra Stavali til Kinsarvik. Turen byr på alt fra gammelt kulturlandskap til flate vidder, stupbratte fjell og utallige fjellvann, elver og store fossefall.

Bil med på årets festligste sommertur i lettgått terreng!

Overnatting:

Oppmøtested:  Lungegårdskaien, parkering mellom Bergen Busstasjon og ADO/ Amalie Skram VGS

Oppmøtetid: 09:00.

Transport: Vi kjører i privatbiler til Kinsarvik og parkerer i Husedalen. Kl. 12 tar vi taxi videre.

Turbeskrivelse:

Fredag:

Vi kjører samlet til Kinsarvik og parkere bilene på parkeringsplassen før Kinso kraftstasjon i Husedalen. Vi blir hentet med taxi som kjører oss til Hjølmoberget i Øvre Eidfjord.

Turen inn til Vivelid er på ca. 4 km og vil ta ca 1.5 time. Terrenget er lett kupert med noe stigning den første halvdelen av turen og går for det meste i tregrensen. Den siste delen av turen vil ta oss langs og over elven Veig før vi ender opp ved Vivelid Fjellstove hvor vi får servert middag. Det er mulig å kjøpe brus, øl og vin på fjellstuen.

Hvis tid og vær tillater det vil vi ligge turen inn til Vivelid via Valurfossen (ca 45 min - 1 time ekstra). Fossen stuper ned Hjølmodalen og har en samlet fallhøyde på 272 meter. Den er regnet for å være en av Norges vakreste fosser.

Lørdag:

Vi går fra Vivelid kl. 0930, pakket og klar med niste for en lengre tur over vidda til Stavali. Det meste av lørdagen blir vi værende ute, så vi anbefaler å spise en solid frokost og å ta med en god niste.

Første del av turen går langs elven Vivo med en jevn stigning på ca. 170 meter opp til Gamlestølen / Vivhelleren. Ved stølen tar vi en god pause for å spise lunsj før vi fortsetter med nye 200 meter stigning til det høyeste punktet på turen ved vannet mellom Skinfjellet og Brottefonn. Herfra er det lett kupert terreng før nedstigningen til Stavali.

Turen tar normalt 6 timer pluss pauser. Selv med gode spise-, drikke- og tekniske pauser regner vi med å være fremme ved Stavali før kl 1800.

Vi unner oss litt luksus og har bestilt tre-retters middag på hytta. Her er det også mulighet for å kjøpe både brus, cider, øl og vin, samt snacks hvis noen skulle ønske det.

Husk badetøy om du vil ta en frisk dukkert i Lonavatnet, som også har sandstrand!

Søndag:

Vi står tidlig opp, spiser frokost og lager nistepakker. Før avgang vil vi også få tildelt enkle rengjøringsoppgaver av betjeningen på Stavali.

Vi starter å gå kl.10 i lett kupert terreng.  Etter en kort opp oppstigning kommer vi til det høyeste punktet og får da se de mektige juvene som danner utgangspunktet for noen av Norges villeste fossefall.

Før nedstigningen av Reinsbrekkene tar vi matpause like etter Vierdalsvatnet. Hvis forholdene er med oss får vi et flott utsyn mot Søtefossen fra toppen av Rjuven og Rjuvavatnet.

Etter pause fortsetter vi ned Husedalen og gjør korte stopp (fotopauser), etter hvert som vi passerer fossefallene.

Ruten: Totalt fordelt på 3 dager går vi ca 30 km, 13 timers og ca 500 meter stigning (pluss eventuelt en tur innom Valurfossen).

• Fredag - ca 4 km, starter på 858 m.o.h., høyeste punkt 970 m.o.h., Vivelid 880 m.o.h.
  • Lørdag - ca 16 km, fra 880 m.o.h. til 1240 m.o.h., Stavali 1024 m.o.h.
  • Søndag - ca 12 km, fra 1024 m.o.h. til Kinso Kraftverk 160 m.o.h.

Hjemreise:  Vi kjører privatbiler tilbake til Bergen – fremme ca kl. 21.

Utstyr:  Pakk sekken for tur i sommerfjellet, men vær oppmerksom på at det kan bli kaldt og vindutsatt på vidda også om sommeren. Vi kommer til å forsere både myrer, elver og mest sannsynlig snø, så høye gamasjer og gode, vanntette fjellstøvler er nødvendig. Ta gjerne med turstaver hvis du har. Sikkerhetsutstyr koordineres av turleder.

Mat: Ta med god niste og nok drikke, samt snacks å ha lett tilgjengelig underveis. Mat på hyttene og nister er inkludert i prisen.

Generelle vilkår: Les våre generelle vilkår.

Pris:  Medlemspris 2695,-. kr. 3395,-. Bli medlem i DNT.  Prisen inkluderer overnatting på hyttene og mat (utenom fredag) i tillegg til transport med taxi. Kostnader til transport i privatbiler er utenom og betales direkte til sjåfør.

Turledere: Bengt Arne Johannessen 90247625 og Christine Tonning 93613104

Kart og turutstyr: Turkart: Hardangervidda Vest 1: 50 000. Kart og turutstyr kan kjøpes i turbutikken

• Christine Tonning
  • Bengt Arne Johannessen