Askøy på langs: Fromreide - Herdla

3. mai 2020 kl. 11:00 - 15:00
Fellestur, Fottur, Nærtur
Vestlandet

I forkant av årets Askøy-på-langs Extreme legger vi opp et trimtilbud på søndagene hvor vi går Askøy-på-langs i etapper. Tempoet tar sikte på å gi deg en pekepinn på hvor raskt du bør gå på turen under Extreme-dagen slik at farten underveis vil være i rask gange og ingen rusletur. Dette krever at du er vant med å være på tur. Turene er gratis og åpne for alle. Du trenger ikke å melde deg på.

Oppmøtested og tid: Kl 11, Skippervatnet ved innkjørselen til Eikevågen.

Varighet: Løypen er ca 12 km og vil ta ca 3 1/2 - 4 timer

Turrute: Fromreide - Herdla

Beskrivelse av turen: Siste del av Askøy-på-langs starter ved "Skippervannet" ved innkjørselen til Eikevågen. Stien går i åpent terreng, med nydelig utsikt over Hjeltefjorden. En del våte partier må påregnes, ellers går stien på blanding mellom fjell og lyng.

Etter skippervatnet, går vi innover mot Store Rottjernet, hvor stien tar av mot vest og man passerer en trang kløft ned mot Lille Rottjern. Denne kan være litt vrien å passere. Videre kommer man til en liten høyde, hvor man kan skue utover Hjeltefjorden. På nedstigningen mot Fauskangervågen passerer man en ruin på høyre hand. Uviss hva denne har vært.

Turen fortsetter så på asfalt noen 100 meter. Man kommer deretter inn på stien som fører til Store Fauskanger. På vegen passerer man sørenden på Storstølsvatnet og videre langs vestsiden av Flatskarvatnet. Vel nede i Store Fauskanger fortsetter man videre på asfalt før man tar av mot venstre og begynner på oppstigningen mot Bakkevarden (liten høyde), videre går man over fint fjell-terreng, forbi Furevatnet, og ned igjen mot Bekken.

Man trakker så videre på asfalt til man kommer til Skråmestø. Her går vi et stykke på asfaltert vei før vi kommer til sørenden av Oksnesvatnet. Vi fortsetter opp høyden mot et lite høydedrag vestom Oksnesvatnet. Mot Kanesletten og ned mot Hjeltefjorden. Vi passerer Dalen hvor det renner en bekk fra Oksnesvatnet. Vi fortsetter over myren mot Ramsfjellet, hvor vanntårnet står. Her må det påregnes en del våte partier over myren. Klippestasjonen ligger ca midt i løypen. Vi fortsetter på gangveien mot Herdlabroen. ca 50 meter etter broen i veilommen på venstre side tar vi av på stien og går ned mot rullesteinsstranden. Vi følger stranden nordover. Vi går så noen meter gjennom tett skog til vi kommer ut på en asfaltvei. Denne følger vi mot toppen hvor vi tar til høyre og går nedover mot sentrum av Herdla. Tar av til venstre her og går opp mot Herdla fort hvor vi finner mållinjen. Da har vi gått Askøy-på-langs. Siste klippestasjon ligger langs rullesteinsstranden.

Mat/Utstyr: Det er viktig med godt fottøy og at du kler deg etter været. Ta alltid med vann og gjerne noe å spise. Vi har en kort pause ved klippestasjonen.

Pris: Gratis både for medlemmer og ikke-medlemmer. Ingen påmelding heller, bare å møte opp. Men vi håper du vil støtte våre aktiviteter med medlemsskap.

Parkering: Det er svært begrenset med parkeringsplasser ved Skippevannet. Nærmeste parkering er Fromreide senter 2-300 meter unna. Parkering på Herdla Fort hvor turen ender.

Buss:  Det går buss fra Herdla om søndager kl 14:38 og 20:38.

Vilkår: Bergen og Hordaland turlags Generelle villkår gjelder også for Askøy Turlag.

Merk: DNT har utgitt en app som heter SjekkUT. I denne finner du alle etappene for Askøy på langs. Sjekk inn i denne på hver etappe. Vi har premie til en vinner som har gått alle etappene. I tillegg kan alle som har gått etappene kjøpe turkopp med logo: "Jeg har gått Askøy-på-langs" for kr 50,-.