Ferskingtur i fjellet eller bare behov for rolige dager for og nyte å være på tur ?

Fellestur

Fra dato
27. august kl. 08:00
Til dato
29. august kl. 21:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Arrangører
Askøy Turlag, Bergen og Hordaland Turlag , Fellestur

Sommer i fjellet med hyggelig selskap og kanskje nye oppdagelser?

På denne turen vil du oppleve ferdsel fra Småbrekke i Bergsdalen til Herfindal som leder ned til Vaksdal og Sørfjorden. Turen starter med toget til Dale hvor vi skifter vi til buss opp gjennom Bergsdalen på smal vei slik den ble utbedret i 1840 årene fra gangstier og kløvvei til ferdsels- og postvei for hjulredskap. Den ble senere gjort farbar for biltrafikk, meget smal og med bratte bakker og ikke egnet til å være en moderne veiforbindelse for Evanger. Evanger og Bolstadøyri fikk først moderne veiforbindelse ut av bygdene i 1991, da den nye E16 fra Voss over Bulken, Evanger og Bolstadøyri til Dale åpnet

Når vi forlater bussen vil turen gå i småkupert og lett terreng med fine fiskevatn som perler på en snor. Etter en halvtime kommer vi til Moastølen fra ca. 1890. Her går det ville Moagjelet innover mot sør.

Fra Storlitjørni stiger terrenget mot turens høyeste punkt, Høgdi. Her er en rasteplass med en runestein, til minne om slaget ved Gulltjørna for ca. 1000 år siden.

Bli med på årets festligste sommertur uten de lange etapper i flott vestlandsk terreng!

På denne turen vil du også få lære mer om tryggferdsel i sommer fjellet og hvordan vi bruker kart og kompass.

Overnatting:

  • Gullhorgabu er en selvbetjent hytte med 34 sengeplasser og hytten har fått navnet etter fjellet Gullhorga.  Les mer om hytta her:  https://ut.no/hytte/101146/gullhorgabu
  • Høgabu er en selvbetjent hytte med 25 sengeplasser som ligger fint til i Bergsdalen med flott utsyn mot Trollaskardet mot sørøst og Bukkafjellet bak. Høgabu er en av Bergen og Hordaland Turlags eldste hytte. Den ble bygget i 1937, men er oppgradert gjennom årene og har god standard. Les mer om hytta her: https://ut.no/hytte/10737/hgabu

Oppmøtested: Bergen Jernbanestasjon

Oppmøtetid: fredag 27.august kl. 08:00 (kan bli justert).

Transport: Vi reiser med tog fra Bergen (08:39) til Dale stasjon (09:21) hvor vi bytter til buss (09:27) videre til Småbrekke i Bergsdalen (10:15)

Fiskekort: I Bergsdalen gjelder et felles fiskekort for hele området som ligger i Vaksdal kommune. Det kan kjøpes av Per Småbrekke, tlf. 56598968.


Turbeskrivelse:

Fredag 27.august:

Fellesoppmøte på Bergen jernbane stasjon hvor vi tar toget til Dale. Deretter buss fra Dale stasjon og oppover i Bergsdalen. Er jordbærene modne, de beste som turlederne har smakt, så kjøper vi det til dessert. Fjellturen starter fra Småbrekke i Bergsdalen hvor vi går på den kulturhistoriske Militærvegen, som ble bygget som transportvei mellom Voss og Samnanger i slutten av 1920-årene. Det er en fin tur både for store og små. Her kan man stedvis gå ved siden av hverandre, gjennom et variert, spennende og samtidig lettgått terreng.  Det er 7 km og 300 meter stigning som fordeler seg på hele etappen frem til hytten, Gullhorgabu. Allerede etter 2 km og hvor vi har tilbakelagt den første bakken med 260 meters stigning bærer det svakt nedover til Moastølen hvor vi tar en matpause. Ved Moavatnet som ligger like bortenfor er det mulig å prøve fiskelykken. Fra Storlitjørni stiger terrenget mot turens høyeste punkt, Høgdi. Her er en rasteplass med en runestein, til minne om slaget ved Gulltjørna for ca. 1000 år siden og vi har 1,5 km igjen til hytten.

Lørdag 28.august:

Dagen i dag er kortere og med mindre stigning enn fredagen med totalt 5 km og totalt 130 høydemeter. Fra Gullhorgabu går stien nordvestover på østsiden av Nedre Gulltjørna og videre opp skaret (65m stigning) til Gulltjørna, 915 moh. som vi runder på sør-siden. Etter 1 km fra start blir det pause på nordsiden av Gulltjørna. Vi fortsetter oppgjennom Trollskaret på vestsiden av Bukkafjellet og Bergsbukken hvor nye 2 km er tilbakelagt før dagens høyeste punkt på 1.080 moh. er nådd og det er tid for lunsj. Etter lunsj er det 2 km igjen til hytten hvor vi fortsetter stien ned mot Tjørnadalsvatnet forbi stidelet til Kvitingen. Videre et kort stykke på østsiden av vatnet til Høgabu. Er vært flott er det gode muligheter for et fjellbad i Tjørnadalsvatnet. I Tjørnadalsvatnet kan man få fisk av varierende størrelse, iblant kan den være av bra størrelse.

Søndag 29.august:

Vi står tidlig opp, spiser frokost og lager nistepakker da dette er den lengste gå dagen, men også en dag uten store stigninger. Det er totalt 18 km som blir oppdelt som følger: 5 km (1 timer og 40 min) til lunsj, 6 km (2 timer) til bygdevei og til slutt 7 km (2 timer 20 min) på bygdevei.

Fra Høgabu tar vi sørvestover gjennom snaufjell, langs smale og idyllikse vann og nedover den frodige Grønalia til Herfangsvatnet. Er været med oss så er det tid for lunsj ved elvekryssingen. Er også været med oss er det flott med en dukkert før stidelet til Dale. Videre herfra i sørvestlig retning opp til Vardatjørnane og på vestsida av Buhellervatnet og ned i Budalen. På bru over elva før stien tar ned gjennom lia til Herfindalen hvor vi møter bygdevei. Herfra et par timer og 7 km på bygdevei ned til Vaksdal jernbanestasjon. Vaksdal jernbanestasjon ble åpnet i 1883 og modernisert i 2013

Stien er fra gammelt kalt Fantestien, det sies at en farende fant ble skubbet utfor stupet av en jente som skulle følge han over fjellet.

 

Ruten: Totalt fordelt på 3 dager går vi ca 30 km som kan tilsi 10 timers gange, men vi bruker nødvendig tid for at alle skal få tid til å nyte fjellet.

Fredag: Småbrekke – Gullhorgabu 7 km, stigning (520 – 850) + 330 m

Lørdag: Gullhorgabu – Høgabu 5 km, stigning/nedstigning (850 – 1.080 - 906) + 230 m / - 174 m

Søndag: Høgabu – Vaksdal 18 km, nedstigning (906 – 20) nedstigning 886 m

 

Hjemreise:  Vi tar tog fra Vaksdal 19:25/20:30 til Bergen 19:56/20:57 (den enkelte betaler selv).

Utstyr:  Pakk sekken for tur i sommerfjellet, men vær oppmerksom på at det kan bli kaldt og vindutsatt i høyfjellet også om sommeren. Vi kommer til å forsere både myrer, elver og mest sannsynlig snø, så høye gamasjer og gode, vanntette fjellstøvler er nødvendig. Ta gjerne med turstaver hvis du har. Sikkerhetsutstyr koordineres av turleder.

Mat: Ta med god niste og nok drikke, samt snacks som er lett tilgjengelig underveis. Mat på hyttene og nister er inkludert i prisen. Ønsker den enkelte brød eller har andre behov (gi beskjed ved påmelding) så må det medbringes

Generelle vilkår: Les våre generelle vilkår.

Pris: Uendret fra 2020: Medlemspris kr. 1.800, -. Ikke medlem kr. 2.500, -. Bli medlem i DNT.  Prisen inkluderer overnatting på hyttene og mat (utenom lunsj fredag).  Kostnader til transport med tog og buss på fredag og tog på søndag er utenom og betales av deltakerne. Tog for fredag bestilles i forkant, mens tog bestilles (app) på søndag.

Turledere: Bengt Arne Johannessen 90247625, Christine Tonning 93613104 og Annelen Cesilie Starefoss 93460765.

Kart og turutstyr: Turkart: Voss - Bergsdalen 1: 50 000. Kart og turutstyr kan kjøpes i turbutikken

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Annelen Starefoss
  • Bengt Arne Johannessen
  • Christine Tonning