Ferskingtur til Bergsdalen

Fellestur

Fra dato
8. juli kl. 08:00
Til dato
10. juli
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Seniorer
Arrangører
Askøy Turlag, Bergen og Hordaland Turlag

Turrute: Hamlagrøosen – Vending - Breidablik – Skrott – Fugladalen - Fitjadalen

Hva med å nyte Vestlandets fjellheim i rolig tempo med godt selskap? Turen starter med toget fra Bergen til Dale, der bytter vi over til buss som tar oss opp til gjennom Bergsdalen på smal vei slik den ble utbedret i 1840 årene fra gangstier og kløvvei til ferdsels- og postvei for hjulredskap. Den ble senere gjort farbar for biltrafikk, meget smal og med bratte bakker og ikke egnet til å være en moderne veiforbindelse for Evanger. Evanger og Bolstadøyri fikk først moderne veiforbindelse ut av bygdene i 1991, da den nye E16 fra Voss over Bulken, Evanger og Bolstadøyri til Dale åpnet. Når vi forlater bussen ved Osen som er den ene armen i det store Hamlagrøvatnet. Herfra går vi de neste dagene på sti og fjell i et nydelig vestlandsterreng hvor vi kan fiske, bade, nyte naturen og finne roen i hyggelig selskap. Ferskingtur ønsker nye og gamle turdeltagere velkommen til oppdagelsestur hvor vi introduserer DNT turkonsept og hyttene i et rolig tempo. Fokuset vårt er turglede og samhold i gruppen hvor alle bidrar og ivaretas. Vi ønsker å gi trygghet i fjellet og det blir mulig å få introdusert kart og kompass for dem som ønsker det.

Oppmøtested: Bergen Jernbanestasjon
Oppmøtetidspunkt: 08:00
Avreise: Kl. 08:29 Tog til Dale hvor vi tar rutebuss kl. 09:27 til Hamlagrøosen. Den enkelte turdeltager kjøper togbillett og bussbillett selv. Last ned appen «Skyss Billett» på forhånd om du ikke har den allerede.

Turbeskrivelse

Dag1: Vi går fra Hamlagrøosen 580 moh og følger vannet et stykke før stien fører oss til Lii ved Stølsmyren hvor det står noen setre. Herfra stiger vi gradvis opp til Heiane og videre til 950 moh og høyeste punktet på dagens etappe. Vi stopper og spiser lunsj på et egnet sted på dette strekket. Utsikten og naturen er upåklagelig der vi vandrer på fin sti. Etter å ha gått gjennom Langagjelet, når vi det høyeste punktet på 950 moh og runder fjellet. Herfra kan vi se hytten Vending som er dagens mål. Ved ankomst på hytten er det mulig å ta et forfriskende bad i Vendingstjørnet. Vi innlosjerer oss, oppgaver fordeles og deriblant det å lage en deilig middag som spises kl. 19:00. Kvelden er til for å nytes etter en deilig dag i fjellet. Det er mulig å fiske når vi er kommet frem til hytten, ta med fiskeutstyr om ønskelig. Vending er en selvbetjent DNT hytte som ligger nydelig plassert ved Vendingstjørn i fjellet mellom Bergsdalen og Kvamskogen. Dagens etappe er på 6,1 km og vi stiger totalt 380 høydemeter og går nedover 200 meter.

Dag 2: Etter å ha spist en god frokost og vasket ut hytten settes kursen mot Solheimdalen. Første del av etappen er små kupert og omringet av flott natur. Lunsj nytes ved Solheimsdalvatnet og batteriene lades før vi får en bratt oppstigning mot Geitafjellet. Vi bruker tiden godt og skal komme oss opp på en god måte. Underveis er der en historisk pauseplass som vi skal gi oss litt tid på. Når toppen bestiges, blir vi belønnet med mestringsfølelse og fin utsikt. Det er nå kort vei igjen til vi er fremme på den fantastiske hytten Breidablikk 1162 MOH, som har sin helt egen historie og ligger spektakulært til. Hytteanlegget Breidablik ligger høyt over Fitjadalen i Kvam og er et av landets mest egenartede hytteanlegg med en fantastisk beliggenhet og et stort rundskue. Breidablik er livsverket til kvemmingen Bjarne og Anne Marit Huse. Dette spektakulære hyttetunet i Kvammafjella 1162 moh. ble gjennom over 40 år bygget av Bjarne Huse og konen Anne-Marit og har skapt mange gode turminner for gjestene der opp gjennom tidene. I 2014 ble anlegget overtatt av Bergen og Hordaland Turlag, og i 2019 åpnet Breidablik igjen med to nye bygg tilpasset turlagsbruk og flere besøkende. For dem som ønsker det, vil det bli mulig å ta en ekstra tur uten sekk til toppen Skrott 1320 MOH om været er med oss. Denne turen gir et nydelig rundskue utsikt. Igjen blir det fellesmiddag ca kl. 19 hvor vi bare nyter fjellheimen og det å kunne slappe av etter en flott dag i fjellet. Dagens etappe fra Vending til Breidablikk er på 4,2 km hvor vi stiger 320 høydemeter.

Dag 3: Etter frokost og utvask av hytten skal vi vandre første del tilbake der vi kom fra i går, så det blir en bra nedstigning tilbake til Solheimsdalsvatnet. Stien vi skal gå i dag er en gammel ferdselsvei hvor der er lagt ned betydelig arbeid i gammel tid for å opparbeide en sikker stølsvei for dyr og folk. De siste 30 årene er det også jobbet i herdig for å Øystesevassdraget varig vernet og i august 2018 ble det varig vern. Vassdraget som går gjennom Fugladalen er viktig for nasjonalfuglen vår, fossekallen, og vi håper å kunne høre og se denne på vår ferd. Gjennom Fugladalen går vi forbi Fugladalstølen, flere vann og vi vil kunne se mot Folgefonna på andre siden av Hardangerfjorden. Er været fint kan en ta et deilig bad der før vi følger stien langs Vossadalsvatnet og Vossadalsgjelet hvor vi passerer Geitastølen på vei ned mot Fitjadalen. Siste 3 km går vi på grusvei og blir belønnet med å ta en maxitaxi ut til Øystese hvor vi tar rutebuss kl. 17:20 eller 18:40 tilbake til Bergen Busstasjon. Dagens etappe er på 8,7 km med en nedstigning 880 meter nedover.

Mat: Ta med godt med nistemat fredag, det blir ikke middag før fredag kveld kl. 19. Middag, frokost og lunsj er dekket i prisen. Frokost og lunsj lørdag og søndag er basert på mat fra hytteproviantlager og blir da eks havregrøt, knekkebrød og pålegg. Ta med eget brød om ønskelig. Det kan være godt å ha med en termos som en kan fylle med varmt vann/kaffe til å ha til lunsj på turen.

Hjemreise: Maxitaxi fra Fitjadalen til Øystese og rutebuss fra Øystese til Bergen Busstasjon. Taxi er inkludert i prisen. Buss billett kjøpes av den enkelte turdeltager på skyss appen.

Utstyr: Se utstyrsliste for sommerfjellet Utstyrslisten vil gjennom gås med en turleder på telefonsamtale før tur. Gåstaver. Fiskeutstyr om ønskelig. Fiskekort er ikke påkrevd på denne turen.

Generelle vilkår ved påmelding: Les generelle vilkår

Pris: kr 1600,- for medlemmer, kr 2100 ,- for ikke-medlemmer. Meld deg inn her om du ønsker medlemskap.  Prisen inkluderer overnatting på hyttene Vending og Breidalikk, totalt 2 netter. Frokost og lunsj lørdag og søndag, samt middag fredag og laurdag samt taxi frå Fitjadalen til Øystese. Tog frå Bergen til Dale, buss frå Dale til Hamlagrøosen. Hjemreise søndag taxi frå Fitjadalen til Øystese, rutebuss frå Øystese til Bergen Busstasjon. Turdeltager må sjølv kjøpe togbillett og bussbillett.

Kart: Kart og turutstyr kan en kjøpe i tursenteret i Marken. Rabatterte priser for medlemmer. Kart VOSS – Bergsdalen1:50 000

Gradering: Middels  i rolig tempo. Passer for deg som er vant til å gå med sekk og er i normalt god form.

Turledere: Christine Tonning 93613104 og Bengt Arne Johannessen 90247625

Spørsmål? har du spørsmål kontakt Askøy Turlag ved turledere.

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Bengt Arne Johannessen
  • Christine Tonning