Vinterstemning på Askøy Topp7

I 2015 tilrettela Askøy Turlag stien for det som idag kalles Askøy Topp7, og for 4 gang gikk vi turen i år. Og turen blir bare bedre og bedre for hvert år.

Foto: Monica Gundersen

Da kimingen fra vekkerklokker river meg ut av søvnen tidlig denne søndag morgen kikker jeg spent ut av vinduet. Det regner. Som mangeårig turleder vet jeg av erfaring at det ikke kommer så mange når det regner, og jeg lurte på om det i det hele tatt ville bli en tur. Men da klokka slo 11, og jeg står spent ved inngangen til turstien kommer det ruslende en liten flokk mot meg. Åtte flotte turmennesker trosser regnet og blir med på tur. 

Snart viser det seg at her oppe, her regner det ikke, her snør det. Vi trasker i vei den vante stien og når vi kommer til første stiskille tar vi stien mot Brikafjellet. Her oppe er det helt hvitt, og stien er kun en skygge. Alle som har gått Topp7 vet at deretter går det bare  nedover. Helt ned til Kleppevatnet. Her ligger de gamle murene etter skytebanen som engang lå her. 

Foto: Monica Gundersen

Vi forlater lavlandet igjen og stien stiger bratt oppover mot Pesvarden. Vi er tilbake i et nydelig vinterlandskap. Det er stille og snøen laver sakte ned. Vi kunne nesten gått hele turen på ski. Men bare nesten. Oppe på toppen ser vi hjortespor, men ingen hjort. Den står nok innimellom trærne og kikker på oss. 

Foto: Monica Gundersen

Topp 3 på denne turen heter Børefjell. Eller en gang for lenge siden, Børgefjell. Vi har gått over halve turen og her velger vi å ta en pust i bakken for å spise nistepakken. På søndagsturer er den obligatorisk. Det blåser ikke, men alikevel blir det ekstra lunt og godt når vi setter oss inn under furutrærne. 

Foto: Monica Gundersen

Full av ny energi setter vi kursen mot Topp4. Snøen henger tungt på trærne. Det er ikke spesielt med tele i bakken og da blir det bløtt så enkelte partier går litt seint, men det tenker vi ikke noe særlig på. Idag er det virkelig vakkert her oppe. 

Foto: Monica Gundersen

Så er vi på Kolbeinsvarden. Askøy's høyeste topp. Det snør fremdeles tett, men også her er det ganske vindstille. Noen føler for å gjøre litt sprell for å feire begivenheten og vi synger også bursdagssangen. Jan har nemlig bursdag idag. Han kunne ikke valgt en bedre feiring enn å bli med oss på tur. 

Foto: Monica Gundersen

Etter Kolbeinsvarden har vi tre topper igjen. Storevarden, Skytterfjellet og Litlevarden. Vi har nesten bare nedoverbakke igjen og det går radig unna. Litt på overtid havner vi til slutt tilbake på Bergheim. Det har snødd jevnt og trutt hele turen. Uten opplett. Litt tungt har det vært å gå noen steder, men årets tur ble helt klart den beste. 

Vi sees igjen på neste tur. 

Foto: Monica Gundersen

Skrevet av Monica Gundersen 11. februar 2018